Hårdonation

Hårdonation

Jag tänkte berätta och visa hur det går till med hårdonation
Det finns några olika ställen att donera sitt hår till och hur många centimeter de vill ha är lite olika på olika ställen. Den här tjejen på bilden valde att donera sitt hår till smink och perukmakarn här i Stockholm och då går perukerna till landstingets patienter. 

För att skänka sitt hår tar man kontakt direkt med det stället man vill skänka till, alltså perukmakaren. Då får man information om hur lång bit hår de behöver, vilket skick håret bör vara (till exempel brukar de behöva vara helt ofärgat) och om de har möjlighet att ta hand om ert hår. 

Sedan bokar du en tid hos frisören. Det kan vara bra att maila oss innan om att det är en hårdonation du tänkt göra i samband med klippningen så vi är förberedda. Perukmakaren brukar vilja ha håret i minst fem flätor. På bilderna ser ni hur vi går till väga. Den här tjejen har otroligt mycket hår så hon kunde glatt lämna in nio stycken flätor! Först har jag alltså delat in håret i flera delar och satt det små i snoddar. Sedan flätade jag tofsarna och fäste en ny snodd. Efter det kan jag klippa av varje fläta. Var försiktig med flätorna så att inget hår släpper och börjar trassla. Du som kund tar alltså själv med dig dina flätor och lämnar eller skickar dem till den perukmakare du haft kontakt med. 

Efter att vi klippt av flätorna får man räkna med att några centimeter till klipps av för att få en bra form och frisyr på håret, så om du till exempel ska lämna 25 cm fläta så måste du tänka på att du kommer behöva klippa bort mer än de 25 cm. 

Visst är det fantastiskt att man kan skänka sitt bortklippta hår till någon som har tappat sitt egna!? 💇🏼👩‍❤️‍👩

Hilda Wistrand 2016-05-11