Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen

Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen

Det är fredag vänner och solen skiner! Hur underbart är inte det? 😍 Vi har poppat fredagsbubblet och vi står och jobbar för fullt här på salongen. Vi på Peach Stockholm har använt Olaplex i snart två år och vi var bland de första salongerna i Sverige att ta in denna fantastiska produkt. Jag tänkte berätta i detta BAMSE-inlägg om vad jag tycker om Olaplex såhär två år senare, hur det har gått. Men innan jag dyker in i alla frågor vill jag börja med att säga att jag skriver inte det här inlägget för att köra över andras åsikter och kunskaper och jag vill inte trampa någon på tårna. Jag tycker vi frisörer ska ge varandra massa "uppåt-knuffar" och stöd, och det här inlägget om Olaplex är mina personliga åsikter och alla får tycka olika. Alright, då kör vi! 😄

Vad är Olaplex?
Ett hårstrås insida består utav flera olika bindningar som med tiden försvagas och resulterar i att hårstrået så småningom går av. Bindningarna bryts fortare om man färgar, bleker, använder värmeverktyg osv. Olaplex skapades av två amerikanska kemister som inte arbetat med hår tidigare utan de tittade bara på ett hårstrås uppbyggnad och kemi. De ville hålla sin kemi så simpel och avskalad som möjligt och när de tittade på ett hår i förstoring hittade man dessa trasiga bindningar, vilket resulterade i att håret tappade en del av sitt keratin och hade lättare att gå av. Så de ville tillsätta "bryggor" i håret för att koppla ihop dem igen och det är precis vad Olaplex gör. Det förhindrar att håret går av och vi frisörer kan använda Olaplex i en färgning för att skydda håret från en del av slitaget. Håret blir starkare, friskare, får lättare att bevara fukten och man får mer långlivade färgresultat. Olaplex är fri från silikoner, sulfater, aldehyder, oljor och DEA. Olaplex har heller aldrig testats på djur.

Vad bör man tänka på när man använder Olaplex?
Man får alltid ha i åtanke att vara försiktig med sitt hår. Olaplex är superbra produkt men det är inte bara att tuta och köra med starka blekningar/hårfärger. Jag brukar INTE höja min väteperoxid-styrka eller köra på hårdare med blekningen även fast jag börjat använda Olaplex i mitt arbete. Jag märker däremot att det är enklare att nå mina kunders målbilder då deras hår är i bättre kondition, och det är många gånger jag haft en wow-upplevelse med Olaplex. Men olika hår reagerar olika mycket. Är håret väldigt slitet kan det ta tid innan man märker en riktig effekt. Är håret även väldigt "törstigt" och skadat i fjällskiktet måste man vara noggrann att köra med återfuktande inpackning utöver sin Olaplex. Olaplex återfuktar inte håret utan bara stärker upp det. Men ett hår som är starkt och välmående har lättare att bevara fukt, förstår du skillnaden? Man ska alltså inte sluta vårda hårstrånas utsida och fjällskikt bara för att man använder Olaplex. Min rekommendation är att kombinera Olaplex med en riktigt grym fuktinpackning. Då får ditt hår näring inifrån och ut.

Så, vilka vanliga frågor kan dyka upp om Olaplex?

"Till vilka hår passar Olaplex?"
Alla, skulle jag säga, men vissa hår kommer att visa större resultat än andra. Har du ett blekt hår, eller om du ofta fönar/lockar/plattar håret, färgar eller permanentar är Olaplex superbra. Det du kan tänka på är att fråga din frisör vad ditt hår verkligen behöver. Jag har några kunder som har topp-kvalité på sitt hår men det är istället som hästtagel i konsistensen, det är liksom deras hårtyp. Dessa "hårda" hårtyper behöver massa, massa fukt, och den kunden får en större wow-känsla av en bra återfuktande inpackning än vad hon får från Olaplex, då hennes hår redan är väldigt starkt. Men som jag skrev tidigare, ett starkt och välmående hår har lättare att bevara fukt, så har du den här "hårda" hårtypen och brukar dessutom bleka håret så skulle jag kombinera Olaplex och en hårmask.

"Jag kan köpa Olaplex billigare på nätet, hur kommer det sig?" 
Det finns alltid en risk att bra produkter hamnar på fel marknad och Baldacci som är Olaplex återförsäljare i Sverige arbetar stenhårt på att stoppa de frisörer som börjat sälja produkterna på nätet. "Saloon Exclusive, only for professional use" hör inte hemma i badrumsskåpet. 

"Jag har tappat mer hår sedan jag börjat använda Olaplex"
Här är det INTE Olaplex som är boven, utan håravfall beror på något som händer på insidan av kroppen. Olaplex kan inte påverka ditt hårs väx-cykel utan här finns det andra faktorer som spelar in. Stress, sjukdom, hormonförändring, kost, växtcykelns fas, vitaminbrist med mera är en rad med faktorer som kan påverka hur ditt hår växer och du hade antagligen tappat mer hår under den här perioden med eller utan Olaplex.

"Effekten av Olaplex varar inte så länge"
Nej ett hår utsätts för daglig slitage och det är olika från hår till hår hur länge effekten av en enda Olaplex-behandling sitter i. Ditt hår får en omedelbar förstärkning men det finns ingen produkt idag som gör håret till stål som aldrig någonsin kan gå av igen, om ni förstår hur jag menar? Man måste fortsätta att stärka upp håret och minska på sitt slitande. Det är precis samma som när du använder hårinpackningar eller ansiktsmasker. Du känner en förbättring och en skillnad, men om du bara använder produkten en gång så kommer ditt hår snart att kännas som tidigare. Går du istället igenom en hel burk med inpackning med kontinuerlig användning så kommer ditt hår att kännas mycket bättre. Men skulle du sedan gå utan den typen av produkt under flera månader så torkas ditt hår ut på nytt och du kommer inte att känna av din hårinpackning som du var så duktig med tidigare. Vill du ha god kvalité så är kontinuerlig användning av bra hårprodukter A och O.

"Stör silikonbaserade produkter Olaplex?"
Ja, till viss del. Silikon lägger sig som en kosmetisk slutande hinna om hårstrået och det kan ligga i vägen för Olaplex molekyler att tränga igenom. Det stör inte våra färgningar på salongen för att vi blandar in Olaplex med vår färg som är byggd för att öppna upp och transportera in nya pigment in i hårstrået. Vill du vara säker på att få maxad effekt av din No.3 du använder hemma så tvätta håret innan med ett silikonfritt Detox schampo.

"Kan håret gå av med Olaplex?"
Ja och nej. Det är inte Olaplex som skulle orsaka ett håravbrott, utan felanvändning av till exempel blekning eller en oxiderande färg. Olaplex har ingenting inuti sig som sliter på håret utan är bara till för hjälpa, men man måste fortfarande vara försiktig med håret. Tänk på att håret är väldigt skört när det är blött och om du måste kamma det så var väldigt varsam och försiktig så du inte sliter av håret bara för att du försöker att fördela Olaplexen. Sunt förnuft! Jag brukar inte heller höja min väteperoxid-styrka även om jag har Olaplex i min färgskål, och är ett hår super poröst i blött tillstånd är jag jättejätte försiktig med allt jag tar mig för ☺

Sedan Olaplex lanserades har liknande produkter dykt upp, varför tycker jag om Olaplex?
Nu har inte jag provat några andra märken så jag kan inte uttala mig om effekterna av dessa. En vännina till mig som också arbetar som frisör använder sig av ett märke som heter Grazette som har en liknande produkt och som hon är nöjd med, men som sagt, jag kan inte uttala mig om något jag inte provat. Vad jag däremot kan säga är att jag gillar Olaplex som företag och det känns bra att använda "originalet". De var först och de har forskat fram och äger inte mindre än åtta patent på sin produkt. Framför allt, de strävar efter att lyssna på sina frisörer och fortsätta att göra sin produkt ännu bättre. De ger en fantastisk feedback och har kunniga kemister som verkligen arbetar för en simpel produkt utan onödiga tillsatser eller för dyr kostnad. Det är inte för inte som Olaplex har blivit en världssensation och kända frisörer som Guy Tang, Tracey Cunningham och Dan Sharp använder det. Det är även ett LITET FÖRETAG i grunden, men med en enorm kundskara och pålästa ambassadörer. Olaplex har cirka tjugo anställda idag, kan ni förstå det? Att ett sådant "litet" företag som började med två kemister kunde göra något så banbrytande? De själva säger "Support the innovators, not the imitators." Och jag vill faktiskt hålla med dom på den punkten 😊

Har ni tagit er hela vägen hit ner på inlägget, bra jobbat, och ett enormt TACK för att ni läser vår blogg och mina ord. Säg gärna vad ni tycker och inga frågor är dumma. Jag vill påminna om att det här är min personliga åsikt och att alla tycker olika, jag vill inte kliva någon på tårna. Kör på det som passar dig och gör dig bekväm, och ge din frisör (och dig själv) en klapp på axeln för ett sånt grymt arbete som vi alla lägger ner på våra hår! ❤️

Vill du läsa mer om Olaplex kan du klicka in på deras hemsida här.

 Läs om Mia som var min första kund att få prova på Olaplex här
Vill du läsa om hur man går från en mörk hårfärg till en ljus kan du läsa här

Camilla Lind 2017-02-24