Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen

Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen
Peach Stockholm har använt OLAPLEX i 2 år - Så har det gått och vad tycker jag egentligen

Det Ă€r fredag vĂ€nner och solen skiner! Hur underbart Ă€r inte det? 😍 Vi har poppat fredagsbubblet och vi stĂ„r och jobbar för fullt hĂ€r pĂ„ salongen. Vi pĂ„ Peach Stockholm har anvĂ€nt Olaplex i snart tvĂ„ Ă„r och vi var bland de första salongerna i Sverige att ta in denna fantastiska produkt. Jag tĂ€nkte berĂ€tta i detta BAMSE-inlĂ€gg om vad jag tycker om Olaplex sĂ„hĂ€r tvĂ„ Ă„r senare, hur det har gĂ„tt. Men innan jag dyker in i alla frĂ„gor vill jag börja med att sĂ€ga att jag skriver inte det hĂ€r inlĂ€gget för att köra över andras Ă„sikter och kunskaper och jag vill inte trampa nĂ„gon pĂ„ tĂ„rna. Jag tycker vi frisörer ska ge varandra massa "uppĂ„t-knuffar" och stöd, och det hĂ€r inlĂ€gget om Olaplex Ă€r mina personliga Ă„sikter och alla fĂ„r tycka olika. Alright, dĂ„ kör vi! 😄

Vad Àr Olaplex?
Ett hÄrstrÄs insida bestÄr utav flera olika bindningar som med tiden försvagas och resulterar i att hÄrstrÄet sÄ smÄningom gÄr av. Bindningarna bryts fortare om man fÀrgar, bleker, anvÀnder vÀrmeverktyg osv. Olaplex skapades av tvÄ amerikanska kemister som inte arbetat med hÄr tidigare utan de tittade bara pÄ ett hÄrstrÄs uppbyggnad och kemi. De ville hÄlla sin kemi sÄ simpel och avskalad som möjligt och nÀr de tittade pÄ ett hÄr i förstoring hittade man dessa trasiga bindningar, vilket resulterade i att hÄret tappade en del av sitt keratin och hade lÀttare att gÄ av. SÄ de ville tillsÀtta "bryggor" i hÄret för att koppla ihop dem igen och det Àr precis vad Olaplex gör. Det förhindrar att hÄret gÄr av och vi frisörer kan anvÀnda Olaplex i en fÀrgning för att skydda hÄret frÄn en del av slitaget. HÄret blir starkare, friskare, fÄr lÀttare att bevara fukten och man fÄr mer lÄnglivade fÀrgresultat. Olaplex Àr fri frÄn silikoner, sulfater, aldehyder, oljor och DEA. Olaplex har heller aldrig testats pÄ djur.

Vad bör man tÀnka pÄ nÀr man anvÀnder Olaplex?
Man fĂ„r alltid ha i Ă„tanke att vara försiktig med sitt hĂ„r. Olaplex Ă€r superbra produkt men det Ă€r inte bara att tuta och köra med starka blekningar/hĂ„rfĂ€rger. Jag brukar INTE höja min vĂ€teperoxid-styrka eller köra pĂ„ hĂ„rdare med blekningen Ă€ven fast jag börjat anvĂ€nda Olaplex i mitt arbete. Jag mĂ€rker dĂ€remot att det Ă€r enklare att nĂ„ mina kunders mĂ„lbilder dĂ„ deras hĂ„r Ă€r i bĂ€ttre kondition, och det Ă€r mĂ„nga gĂ„nger jag haft en wow-upplevelse med Olaplex. Men olika hĂ„r reagerar olika mycket. Är hĂ„ret vĂ€ldigt slitet kan det ta tid innan man mĂ€rker en riktig effekt. Är hĂ„ret Ă€ven vĂ€ldigt "törstigt" och skadat i fjĂ€llskiktet mĂ„ste man vara noggrann att köra med Ă„terfuktande inpackning utöver sin Olaplex. Olaplex Ă„terfuktar inte hĂ„ret utan bara stĂ€rker upp det. Men ett hĂ„r som Ă€r starkt och vĂ€lmĂ„ende har lĂ€ttare att bevara fukt, förstĂ„r du skillnaden? Man ska alltsĂ„ inte sluta vĂ„rda hĂ„rstrĂ„nas utsida och fjĂ€llskikt bara för att man anvĂ€nder Olaplex. Min rekommendation Ă€r att kombinera Olaplex med en riktigt grym fuktinpackning. DĂ„ fĂ„r ditt hĂ„r nĂ€ring inifrĂ„n och ut.

SÄ, vilka vanliga frÄgor kan dyka upp om Olaplex?

"Till vilka hÄr passar Olaplex?"
Alla, skulle jag sÀga, men vissa hÄr kommer att visa större resultat Àn andra. Har du ett blekt hÄr, eller om du ofta fönar/lockar/plattar hÄret, fÀrgar eller permanentar Àr Olaplex superbra. Det du kan tÀnka pÄ Àr att frÄga din frisör vad ditt hÄr verkligen behöver. Jag har nÄgra kunder som har topp-kvalité pÄ sitt hÄr men det Àr istÀllet som hÀsttagel i konsistensen, det Àr liksom deras hÄrtyp. Dessa "hÄrda" hÄrtyper behöver massa, massa fukt, och den kunden fÄr en större wow-kÀnsla av en bra Äterfuktande inpackning Àn vad hon fÄr frÄn Olaplex, dÄ hennes hÄr redan Àr vÀldigt starkt. Men som jag skrev tidigare, ett starkt och vÀlmÄende hÄr har lÀttare att bevara fukt, sÄ har du den hÀr "hÄrda" hÄrtypen och brukar dessutom bleka hÄret sÄ skulle jag kombinera Olaplex och en hÄrmask.

"Jag kan köpa Olaplex billigare pĂ„ nĂ€tet, hur kommer det sig?" 
Det finns alltid en risk att bra produkter hamnar pĂ„ fel marknad och Baldacci som Ă€r Olaplex Ă„terförsĂ€ljare i Sverige arbetar stenhĂ„rt pĂ„ att stoppa de frisörer som börjat sĂ€lja produkterna pĂ„ nĂ€tet. "Saloon Exclusive, only for professional use" hör inte hemma i badrumsskĂ„pet. 

"Jag har tappat mer hÄr sedan jag börjat anvÀnda Olaplex"
HÀr Àr det INTE Olaplex som Àr boven, utan hÄravfall beror pÄ nÄgot som hÀnder pÄ insidan av kroppen. Olaplex kan inte pÄverka ditt hÄrs vÀx-cykel utan hÀr finns det andra faktorer som spelar in. Stress, sjukdom, hormonförÀndring, kost, vÀxtcykelns fas, vitaminbrist med mera Àr en rad med faktorer som kan pÄverka hur ditt hÄr vÀxer och du hade antagligen tappat mer hÄr under den hÀr perioden med eller utan Olaplex.

"Effekten av Olaplex varar inte sÄ lÀnge"
Nej ett hÄr utsÀtts för daglig slitage och det Àr olika frÄn hÄr till hÄr hur lÀnge effekten av en enda Olaplex-behandling sitter i. Ditt hÄr fÄr en omedelbar förstÀrkning men det finns ingen produkt idag som gör hÄret till stÄl som aldrig nÄgonsin kan gÄ av igen, om ni förstÄr hur jag menar? Man mÄste fortsÀtta att stÀrka upp hÄret och minska pÄ sitt slitande. Det Àr precis samma som nÀr du anvÀnder hÄrinpackningar eller ansiktsmasker. Du kÀnner en förbÀttring och en skillnad, men om du bara anvÀnder produkten en gÄng sÄ kommer ditt hÄr snart att kÀnnas som tidigare. GÄr du istÀllet igenom en hel burk med inpackning med kontinuerlig anvÀndning sÄ kommer ditt hÄr att kÀnnas mycket bÀttre. Men skulle du sedan gÄ utan den typen av produkt under flera mÄnader sÄ torkas ditt hÄr ut pÄ nytt och du kommer inte att kÀnna av din hÄrinpackning som du var sÄ duktig med tidigare. Vill du ha god kvalité sÄ Àr kontinuerlig anvÀndning av bra hÄrprodukter A och O.

"Stör silikonbaserade produkter Olaplex?"
Ja, till viss del. Silikon lÀgger sig som en kosmetisk slutande hinna om hÄrstrÄet och det kan ligga i vÀgen för Olaplex molekyler att trÀnga igenom. Det stör inte vÄra fÀrgningar pÄ salongen för att vi blandar in Olaplex med vÄr fÀrg som Àr byggd för att öppna upp och transportera in nya pigment in i hÄrstrÄet. Vill du vara sÀker pÄ att fÄ maxad effekt av din No.3 du anvÀnder hemma sÄ tvÀtta hÄret innan med ett silikonfritt Detox schampo.

"Kan hÄret gÄ av med Olaplex?"
Ja och nej. Det Ă€r inte Olaplex som skulle orsaka ett hĂ„ravbrott, utan felanvĂ€ndning av till exempel blekning eller en oxiderande fĂ€rg. Olaplex har ingenting inuti sig som sliter pĂ„ hĂ„ret utan Ă€r bara till för hjĂ€lpa, men man mĂ„ste fortfarande vara försiktig med hĂ„ret. TĂ€nk pĂ„ att hĂ„ret Ă€r vĂ€ldigt skört nĂ€r det Ă€r blött och om du mĂ„ste kamma det sĂ„ var vĂ€ldigt varsam och försiktig sĂ„ du inte sliter av hĂ„ret bara för att du försöker att fördela Olaplexen. Sunt förnuft! Jag brukar inte heller höja min vĂ€teperoxid-styrka Ă€ven om jag har Olaplex i min fĂ€rgskĂ„l, och Ă€r ett hĂ„r super poröst i blött tillstĂ„nd Ă€r jag jĂ€ttejĂ€tte försiktig med allt jag tar mig för â˜ș

Sedan Olaplex lanserades har liknande produkter dykt upp, varför tycker jag om Olaplex?
Nu har inte jag provat nĂ„gra andra mĂ€rken sĂ„ jag kan inte uttala mig om effekterna av dessa. En vĂ€nnina till mig som ocksĂ„ arbetar som frisör anvĂ€nder sig av ett mĂ€rke som heter Grazette som har en liknande produkt och som hon Ă€r nöjd med, men som sagt, jag kan inte uttala mig om nĂ„got jag inte provat. Vad jag dĂ€remot kan sĂ€ga Ă€r att jag gillar Olaplex som företag och det kĂ€nns bra att anvĂ€nda "originalet". De var först och de har forskat fram och Ă€ger inte mindre Ă€n Ă„tta patent pĂ„ sin produkt. Framför allt, de strĂ€var efter att lyssna pĂ„ sina frisörer och fortsĂ€tta att göra sin produkt Ă€nnu bĂ€ttre. De ger en fantastisk feedback och har kunniga kemister som verkligen arbetar för en simpel produkt utan onödiga tillsatser eller för dyr kostnad. Det Ă€r inte för inte som Olaplex har blivit en vĂ€rldssensation och kĂ€nda frisörer som Guy Tang, Tracey Cunningham och Dan Sharp anvĂ€nder det. Det Ă€r Ă€ven ett LITET FÖRETAG i grunden, men med en enorm kundskara och pĂ„lĂ€sta ambassadörer. Olaplex har cirka tjugo anstĂ€llda idag, kan ni förstĂ„ det? Att ett sĂ„dant "litet" företag som började med tvĂ„ kemister kunde göra nĂ„got sĂ„ banbrytande? De sjĂ€lva sĂ€ger "Support the innovators, not the imitators." Och jag vill faktiskt hĂ„lla med dom pĂ„ den punkten 😊

Har ni tagit er hela vĂ€gen hit ner pĂ„ inlĂ€gget, bra jobbat, och ett enormt TACK för att ni lĂ€ser vĂ„r blogg och mina ord. SĂ€g gĂ€rna vad ni tycker och inga frĂ„gor Ă€r dumma. Jag vill pĂ„minna om att det hĂ€r Ă€r min personliga Ă„sikt och att alla tycker olika, jag vill inte kliva nĂ„gon pĂ„ tĂ„rna. Kör pĂ„ det som passar dig och gör dig bekvĂ€m, och ge din frisör (och dig sjĂ€lv) en klapp pĂ„ axeln för ett sĂ„nt grymt arbete som vi alla lĂ€gger ner pĂ„ vĂ„ra hĂ„r! ❀

Vill du lĂ€sa mer om Olaplex kan du klicka in pĂ„ deras hemsida hĂ€r.

 LĂ€s om Mia som var min första kund att fĂ„ prova pĂ„ Olaplex hĂ€r
Vill du lĂ€sa om hur man gĂ„r frĂ„n en mörk hĂ„rfĂ€rg till en ljus kan du lĂ€sa hĂ€r

Camilla Lind Frisör i Vasastan 2017-02-24