Ska man tvätta håret innan frisören? Innan färgning? Innan Olaplex?

Ska man tvätta håret innan frisören? Innan färgning? Innan Olaplex?

Nu ska jag svara på en vanlig fråga som vi frisörer ofta får höra: Ska jag tvätta håret innan jag går till frisören? Hur fungerar det innan färgning? Innan Olaplex?

Och svaret är lite luddigt, för jag skulle vilja säga både ja och nej. Så jag delar upp det så man lättare ska förstå vad jag menar, för- och nackdelar med dem båda 😊

OTVÄTTAT: Du behöver inte ha nytvättat hår då du ska till frisören. Vi kommer att vid något skede tvätta ditt hår under ditt besök oavsett om du bara klipper och/eller färgar. Ska du lägga en färg i din botten, t.ex. vid en utväxtfärgning eller helblekning så brukar färgen klia mindre om du har ett litet skyddande lager av fett mot huden 🤤 Går du till samma frisör som känner ditt hår och vet hur det beter sig behöver du alltså inte ha nytvättat hår inför besöket. Att tvätta två gånger samma dag kan verka stressande för hårbotten och ärligt talat lite onödigt, vi ska ju ändå tvätta ditt hår och ge dig den där härliga hårbottensmassagen, och den vill man inte missa eller hur?

Men...

TVÄTTAT: Det är bra med nytvättat hår om du går för första gången till en helt ny frisör som inte känner ditt hår sedan tidigare. Det kan vara bra för frisören att se med ett "tomt papper" hur ditt hår beter sig utan vare sig naturligt fett eller massa stylingprodukter. Om du kommer in och bara ska toppa luggen bör du ha nytvättat hår. Använder du ofta och mycket stylingprodukter kan de störa färgningen och bilda som en hinna runt hårstrået och försvåra färgningen. Speciellt vid pastellfärger då man jobbar på ljusa hår med färger, t.ex. bubbelgumsrosa ton som får svårt att fästa. Detta beror på att håret ibland kan vara mättat på silikoner och då fäster inte den rosa toningen utan sätter sig i silikonet, och då när du tvättar håret hemma så rinner färgen ur snabbare. I det här fallet behöver frisören göra en rensande tvätt på ditt hår.

När du ska göra din Olaplex steg 3 hemmabehandling är det många som frågar i vilken ordning i tvätten man använder den. Har du smutsigt hår så tvätta två gånger med schampo. Har du väldigt mycket silikoner i ditt schampo (vanligt vid billigare märken) så kommer dessa att blockera en del av Olaplex från att tränga in i hårstrået. Tvätta då med ett extra rensande schampo. Handdukstorka och applicera Olaplex steg 3 och låt verka i minst 10 minuter. Sedan är det upp till dig hur du vill avsluta hårtvätten, med balsam eller återfuktande inpackning. Har du väldigt tunt hår som blir platt kan du tvätta håret en gång till med schampo efter Olaplexen och sedan använda en lätt balsam i topparna. Det är inget måste men ett tips för dig med väldigt platt hår 😉

Hoppas att ni blev lite klokare och stort lycka till!

Camilla Lind 2018-09-13