Så får du mindre fett hår

Så får du mindre fett hår
Så får du mindre fett hår
Ofta frågar kunder vad man kan göra för att få sin hårbotten mindre fet. Visst är det irriterande när håret hänger platt, lätt blir stripigt och man tvättar håret var och varannan dag. Här kommer lite tips på vad du kan göra för att bryta den cykeln.
- Tvätta mer sällan.
Ju mer du tvättar håret, desto mer olja (sebum) kommer din hårbotten att producera. Det är kroppens sätt att skydda huden från uttorkning och tvättar du konstant bort det naturliga fettet kommer du i en ond cirkel. Försök att gå längre mellan schamponeringarna, kanske det räcker med att bara skölja håret med ljummet vatten och balsam i topparna ibland?
- Rätt produkter.
För tunga produkter gör ditt hår platt och mer fett i botten. Balsam ska inte hela vägen ner i botten utan främst i längderna. Schamponera två gånger med ett schampo anpassat efter dig. Min favorit är Bain Divalent från Kérastase som lugnar ner oljeproduktionen i hårbotten men vårdar torra toppar på samma gång. Man vill inte ha ett för uttorkande schampo så rådgör med din frisör.
- Volym.
Ge hårbotten en chans att andas. Ett hår med mer volym i botten blir inte lika fort fett. Föna håret gärna med huvudet upp och ner och någon lätt volymprodukt. Jag upplever att när jag använt en volymtång (tänk en mini räffel-tång) i min botten när det är nytvättat så får jag en härlig volym som varar till nästa tvätt och gör mitt hår mindre platt. Mer luft mellan stråna = mindre kompakt och fett. Att sluta pilla i håret under dagen är ett annat tips. Smutsiga fingrar som pillar med luggen ger dig garanterat en snabbare stripig lugg. Torrschampo är en riktig räddare i nöden och perfekt att ta till dagen innan tvätt-dag.
- Tålamod.
En mindre fet hårbotten händer inte över en natt. Man får vara envis, bli expert på strama hästsvansar och flätor och ge det helt enkelt lite tid. Ibland är det mer hormoner som susar runt i kroppen och man har perioder då håret känns mer fett än andra perioder. Ha tålamod! Det är så värt det i slutändan när du inser att du faktiskt bara tvättar håret 1-2 gånger i veckan, snarare än varje morgon. Du får friskare hår och hårbotten som resultat, och tjugo minuter extra att snooza på morgonen 😋☀️
Camilla Lind 2015-10-20