Skydda håret i solen, utomlands och på semestern i sommar

Skydda håret i solen, utomlands och på semestern i sommar

Äntligen har sommaren kommit, solen skiner och man kan höra klirret av glas från uteserveringarna utanför salongen. Vi slingar, klipper och färgar hår som aldrig förr och ofta får vi frågan "Hur skyddar jag mitt hår i sommarsolen?" Här kommer några tips!

Solen kanske sätter fin färg på huden medan håret bleks och torkas ut. När pigmenten bleks kan du uppleva ett torrare och sprödare hår som trasslar sig och tappar glansen. Mörkt hår blir lätt rödorange och blont får ofta en gul nyans. Använd hårprodukter med solskyddsfaktor och gärna keps/hatt/bandana så ofta du kan för att skydda håret. Byt bena för att undvika en rödbränd och öm hårbotten och försök att gömma topparna från solen då de tar mest skada.

Undvik att bada håret i en pool. Många blondiner har nog varit med om att håret blivit missfärgad efter en semester med mycket bad i poolen. Håret blir lätt grönaktigt och det är inge kul, så försök att undvika att doppa håret. Har du redan fått en grönaktig ton i håret kan jag varmt rekommendera Malibu C Blondes som är en typ av askorbinsyra-produkt som rensar rent håret, alternativt blanda en själv med hjälp av vanlig askorbinsyra och ljummet vatten. Detta hjälper också om du har varit på landet och tvättat håret i egen brunn där metallresten kan följa med kopparrören. OBS! Om du brukar tvätta håret från egen brunn och sedan ska färga håret Måste din frisör få veta det. Det kan uppstå en kemisk reaktion mellan metallerna i håret och färgen, vilket kan få trista konsekvenser då håret oxideras.

Eftersom håret torkas ut av solen så är mitt nästa tips givetvis att man ska återfukta håret. Det här kan jag inte stryka under nog, men kör med vårdande inpackning så ofta du kan under sommaren. Torra och trassliga toppar bör klippas bort så man inte står och sliter, borstar och drar sönder håret, och vill du undvika att topparna ska bli så torra så måste du använda bra hårvårdsprodukter anpassat efter ditt hår. Mina favoriter är Olaplex steg 3 som stärker upp hårets insida, kombinerat med att därefter använda Sp Luxeoil Reconstructive Mask. Är du rädd för att mista din fina nyans i din hårfärg kan du slå två flugor i en smäll och använd en inpackning från Revlon med pigment, den populära "färgbomben". Den fyller på med den nyansen du vill ha, t.ex. hjälper den till att hålla en blond färg sval eller en kopprig färg sprakande och fin. En hårolja med UV-skydd blir en perfekt leave-in för ditt hår under sommaren.

Man kan även googla på roliga husmorstips på inpackningar man kan göra hemma. Varför inte bjuda över en kompis på en mysig spakväll med hårgodis, bubbel och jordgubbar? Vi på Peach Stockholm hoppas att alla får en underbar sommar! 🍓😍

Camilla Lind 2017-07-05