Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten

Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten
Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten
Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten

Jag vet att ni inte kommer tycka jag är så härlig nu, men...... hösten är snart här 🍁😅 Och eftersom min grymma blogg-kollega Camilla lagt upp trender och annat skoj tänkte jag ta på mig att lyfta fram en del "problem" som kan dyka upp i med att höstens luft sveper in. Något som nästan alla upplevt mer eller mindre är problem med sin hårbotten. Något som ofta blir värre på vårat kyliga halvår och är jobbigt att behöva leva med. Tänkte försöka dela upp det lite och ge tips och råd om hur man kan behandla samt undvika att göra obehagen värre ✌️

Torr hårbotten - Utan tvekan ett av de absolut vanligaste problemen. Visar sig ofta med torra hudflagor som lossnar från hårbotten (så kallad torr mjäll) och brukar kunna klia något förbaskat. Tipsen här är att:


 • Använda milda produkter utan för mkt parfymer som lätt irriterar huden.
 • Inte tvätta håret för ofta då det torkar ut hårbotten.
 • Se över sina produkter så det är anpassade efter dina behov. Många behöver tex byta till ett annat schampo på vintern för mer fukt. 
 • Inte gå med produkter (torrschampo, volympuder, mousse osv) i hårbotten för många dagar.
 • Produkttips är SP Balance scalp schampo, mask eller leave-in lotion. Eventuellt SP Clear Scalp

Fet hårbotten - Det finns en typ av mjäll i det fetare slaget som istället för att falla ner som vita flingor, lätt fastnar nära hårbotten i en fetare konsistens. Ibland kan en fet känsla i hårbotten i själva verket bero på att hårbotten är torr, och att den då överproducerar fett för att smörja sig själv. 


 • Använd ett schampo mot mjäll som lugnar hårbotten och hjälper till att återfå balansen i hårbotten.
 • Undvik att bära tight mössa, hatt eller keps för ofta då det inte ger hårbotten tillräckligt med syre och symptomen kan förvärras.
 • Produkttips är SP Clear Scalp schampo 

Eksem i hårbotten -  Brukar ofta visa sig i form av röda utslag som även de kan klia och göra att hårbotten känns irriterad. Beror ofta på torr hårbotten men kan även i vissa fall behöva kollas upp av en läkare om besvären är stora och man har provat att återfukta men utan resultat. 


 • Använda milda produkter.
 • Återfukta hårbotten extra hjälp av återfuktande leave-in produkter.
 • Gå på läkares rekommendation

En viktig gemensam sak för alla typer av hårbottenproblem är att alltid besöka läkare om symtomen inte försvinner efter en tids behandling med de rekommenderade produkter av din frisör. 

Hoppas detta varit till hjälp för några av er nu inför höstens kyla! 😊

Malin Kvaernå 2017-08-16