Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten

Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten
Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten
Problem med hårbotten - Tips och råd vid torr, irriterad eller fet hårbotten

Jag vet att ni inte kommer tycka jag Ă€r sĂ„ hĂ€rlig nu, men...... hösten Ă€r snart hĂ€r 🍁😅 Och eftersom min grymma blogg-kollega Camilla lagt upp trender och annat skoj tĂ€nkte jag ta pĂ„ mig att lyfta fram en del "problem" som kan dyka upp i med att höstens luft sveper in. NĂ„got som nĂ€stan alla upplevt mer eller mindre Ă€r problem med sin hĂ„rbotten. NĂ„got som ofta blir vĂ€rre pĂ„ vĂ„rat kyliga halvĂ„r och Ă€r jobbigt att behöva leva med. TĂ€nkte försöka dela upp det lite och ge tips och rĂ„d om hur man kan behandla samt undvika att göra obehagen vĂ€rre ✌

Torr hĂ„rbotten - Utan tvekan ett av de absolut vanligaste problemen. Visar sig ofta med torra hudflagor som lossnar frĂ„n hĂ„rbotten (sĂ„ kallad torr mjĂ€ll) och brukar kunna klia nĂ„got förbaskat. Tipsen hĂ€r Ă€r att:

 • AnvĂ€nda milda produkter utan för mkt parfymer som lĂ€tt irriterar huden.
 • Inte tvĂ€tta hĂ„ret för ofta dĂ„ det torkar ut hĂ„rbotten.
 • Se över sina produkter sĂ„ det Ă€r anpassade efter dina behov. MĂ„nga behöver tex byta till ett annat schampo pĂ„ vintern för mer fukt. 
 • Inte gĂ„ med produkter (torrschampo, volympuder, mousse osv) i hĂ„rbotten för mĂ„nga dagar.
 • Produkttips Ă€r SP Balance scalp schampo, mask eller leave-in lotion. Eventuellt SP Clear Scalp

Fet hĂ„rbotten - Det finns en typ av mjĂ€ll i det fetare slaget som istĂ€llet för att falla ner som vita flingor, lĂ€tt fastnar nĂ€ra hĂ„rbotten i en fetare konsistens. Ibland kan en fet kĂ€nsla i hĂ„rbotten i sjĂ€lva verket bero pĂ„ att hĂ„rbotten Ă€r torr, och att den dĂ„ överproducerar fett för att smörja sig sjĂ€lv. 

 • AnvĂ€nd ett schampo mot mjĂ€ll som lugnar hĂ„rbotten och hjĂ€lper till att Ă„terfĂ„ balansen i hĂ„rbotten.
 • Undvik att bĂ€ra tight mössa, hatt eller keps för ofta dĂ„ det inte ger hĂ„rbotten tillrĂ€ckligt med syre och symptomen kan förvĂ€rras.
 • Produkttips Ă€r SP Clear Scalp schampo 

Eksem i hĂ„rbotten -  Brukar ofta visa sig i form av röda utslag som Ă€ven de kan klia och göra att hĂ„rbotten kĂ€nns irriterad. Beror ofta pĂ„ torr hĂ„rbotten men kan Ă€ven i vissa fall behöva kollas upp av en lĂ€kare om besvĂ€ren Ă€r stora och man har provat att Ă„terfukta men utan resultat. 

 • AnvĂ€nda milda produkter.
 • Återfukta hĂ„rbotten extra hjĂ€lp av Ă„terfuktande leave-in produkter.
 • GĂ„ pĂ„ lĂ€kares rekommendation

En viktig gemensam sak för alla typer av hĂ„rbottenproblem Ă€r att alltid besöka lĂ€kare om symtomen inte försvinner efter en tids behandling med de rekommenderade produkter av din frisör. 

Hoppas detta varit till hjĂ€lp för nĂ„gra av er nu inför höstens kyla! 😊

Malin Kvaernå Frisör i Vasastan 2017-08-16