Hjälp, mitt hår är grönt! Varför blir det så och vad kan jag göra? Är det mitt vatten?

Hjälp, mitt hår är grönt! Varför blir det så och vad kan jag göra? Är det mitt vatten?
Hjälp, mitt hår är grönt! Varför blir det så och vad kan jag göra? Är det mitt vatten?

Hej på er allihopa! Här kommer ett stort blogginlägg om grönt hår. Vi hade en härlig tjej i stolen med ett minst sagt lurigt projekt. Hon var nämligen riktigt gulgrön i håret, och håret kändes liksom hårt och trassligt. Detta berodde på de gamla rören i hennes hus som släpper metaller och koppar, och dessa lägger sig som en beläggning på håret och missfärgar det. Det  går  att  få  bort dessa beläggningar och jag och Malin har verkligen kämpat med att få tillbaka vår kunds kvalité och förbättra hennes hårfärg. Men innan jag dyker in på vad exakt jag och Malin har gjort så tänkte jag berätta lite mer vad som kan missfärga håret grönt.

Hur vet jag om mitt hår är påverkat?
  •  Det känns ovanligt hårt, stelt och trassligt.
  •  Det känns matt, glanslöst och tungt.
  •  Är du ljushårig kan du se en annan ton du inte känner igen, vanligen mossgrön eller kräkgul.
  •  Det känns inte rent även när det är nytvättat.
  •  Din vanliga hårfärg som du gör hos frisören blir nu annorlunda.
  •  Håret känns skörare och porösare.
  •  Hårfärger rinner ur snabbare.

Vad är det som kan påverka?

  • Klorin. Bakterielösande medel som är vanligt i pooler och missfärgar håret.
  • Bromine. Liknande klorin och används vanligen i bubbelpool och på spa.
  • Kalcium. Vanligare utomlands i duschvatten, täpper igen hårsäckar och tynger ner hårstråt.
  • Koppar. Finns i gamla rör och följer med varmvatten, missfärgar, tynger ner och stör hårfärgen.
  • Järn. Finns ofta i eget brunnsvatten, gör håret mörkare och tyngre, torkar ut och gör färgen mer orange.
  • Magnesium. Finns i jorden och fastnar på håret och torkar ut och tynger ner.
  • Kalk. Finns i hårt vatten och gör håret skört och lättare går av, samt irriterar huden.

Okej, få inte panik nu allihopa! Jag vet att det är många som känner igen sig i flera av dessa "symptom" och det är bra att känna till dem. I Sverige har vi i överlag ett väldigt bra vatten, men det är bra att hålla koll på om du tvättar dig i hårt eller mjuk vatten och vad vattnet har för pH-värde. Det är ännu viktigare att tala om för din frisör innan din behandling om du misstänker att du har hårt och metalliskt vatten. Det kan uppstå en kemisk reaktion mellan dessa metaller och frisörens hårfärg och det är inge kul, så kom ihåg att meddela om du känner dig träffad. Man siktar på att ha ett mjukt vatten med ett pH-värde mellan 7,0-9,0. Ett lågt pH-värde indikerar att vattnet är surt och det kommer att fräta på dina rör och dessa metaller följer då med dig i duschen och håret. Ett högt pH-värde indikerar att vattnet är alkaliskt, och det är hälsoskadligt om det är över 10,5.

Så slutligen, vad fanken gör man?

För det första, se om du kan påverka ditt vatten. Installera ett filter kanske? Sedan, gå till en kunnig frisör och rensa håret. Här har jag och Malin använt Malibu C's behandling Crystal Gel där kunden fick komma ena dagen till Malin och göra en sån här rensning, och sedan komma tillbaka och upprepa den en gång till hos mig för det fanns fortfarande väldigt mycket metaller kvar i håret. Crystal Gel är en vegansk frisörprodukt med en formula baserad på antioxidanter och C-vitaminer.  Dessa frigör håret från mineraler, metaller och beläggningar samt återställer pH-värdet. Jag fick då en renare grund att jobba ifrån, och håret kändes mjukt igen. Då har jag nyanserat bort det gula som fanns kvar och fått den här fina nyansen. Mycket mer naturlig och vår kund var så glad för att kunna dra fingrarna genom håret utan att det tjorvade sig. Sedan köpte hon med ett superbra kit utav Schampo + Balsam som är framplockat för dessa problem. Hard Water Wellness från Malibu C skyddar vår kund hemma från att håret ska missfärgas lika fort igen. Det hjälper till att hålla kalken borta och gör håret mjukare och jag kan varmt rekommendera dessa till de som har problem med vattnet hemma.

Puh, det blev ett långt inlägg det här, men jag kände att det behövde redas ut en gång för alla. Du behöver inte ge upp och klippa av dig håret bara för att det blivit missfärgat av vatten. Börja med att rensa det först och se om kvalitén kommer tillbaka. Det kanske bara var alla beläggningar som gjorde ditt hår hårt och trassligt? Stort lycka till allihopa med luriga vatten, maila oss om ni har några fler funderingar. Du kan även klicka in på Malibu C's hemsida om du vill veta mer. Tack för mig!

Camilla Lind 2017-12-12