Hur man tar hand om håret på vintern, bra att veta om man vill få långt hår

Hur man tar hand om håret på vintern, bra att veta om man vill få långt hår

Hej på er och GLAD LÖRDAG! Här kommer ett matigare inlägg om hur du kan ta bättre hand om ditt hår i vinter. Är det något vi frisörer får höra extra mycket så är det att håret blir lite kaos i kylan. Huden blir torr, kommer i obalans, man har på sig stickat som gör håret elektriskt och sedan mår man som regel lite sämre under de mörka månaderna. Så här kommer tips på hur du kan råda bot på det vinterstressiga håret:

  1. Återfukta, återfukta, återfuka. Din kropp, din hud och ditt hår kan inte få nog med fukt i denna torra årstid. Satsa på en grym inpackning och kör en gammal goding - använd den i en bastu. Bastun tinar upp trötta vintersjälar och håret suger åt sig mer av produkten.
  2. Igen, återfukta! Haha ja men nu menar jag såklart leave-in produkter. Tänk dig att du kommer ur duschen och INTE skulle smörja in huden med någon dagkräm, lotion eller liknande, hur skulle det kännas? Om du ryser lika mycket som jag vid den tanken så kan du bara tänka dig vad naket och utsatt ditt hår är. Investera i en grym hårolja och gärna en fuktgivande leave-in kräm eller spray. För håret behöver mer näring, mer skydd och vård som finns med dig hela dagen, lika självklart som din dagkräm.
  3. Kyla + blött hår = heeeell no! Håret mår så dåligt av du går utomhus med blött hår, för att inte tala om din hårbotten. Din hårbotten blir instängd av en blöt och kalla massa, och det mår den inte bra av. Din hårbotten kommer att få panik och försöka skydda sig från det här blöta lagret och troligen hamna i obalans, så du kan få torr och/eller fet hårbotten, mjäll, eller till och med svamp. Plus att håret går lättare av om det är blött och fruset.
  4. Glöm inte bort topparna! Nu när vi bär mer halsdukar, höga kragar och tyngre jackor så utsätts dina hårtoppar för ett större slitage. Se till att klippa bort det som är slitet hos frisören och försök att vara extra rädd om dem. Friktionen som topparna får mot din stickade halsduk ruggar upp en del av fjällskiktet och gör håret statiskt och trassligt. Man får tovor i nacken och elektriska småhår, heja vintern liksom. Försök att stoppa håret under jackkragen, ha mindre syntetmaterial i dina kläder, borsta ut trasslet innan det förvärras och släng gärna med en liten hårolja eller fuktspray i väskan som tämjer det frissiga och elektriska.
  5. Få igång blodcirkulationen! När vi fryser drar hela kroppen ihop sig och vi har en fin förmåga att börja spänna oss, lyfta på axlarna och därmed hämma blodtillförseln till huvudet. Hårsäckarna behöver en bra blodcirkulation om de ska kunna växa ordentligt och det säger nästan sig självt att håret växer sämre när det är kallt och kroppen börjar gå på sparlåga. Massera hårbotten varje kväll hemma i tv-soffan så motverkar du detta. Detta tips är även bra att ta med sig om man vill få långt hår.
  6.  Ta hand om dig! Det är en extra stressad tid där man generellt har mycket på jobbet, barn som är sjuka och man får alldeles för lite dagsljus och frisk luft om man jämför med sommar-månaderna. Inte undra på att håret växer bättre på sommaren och sämre på vintern, VI mår ju som regel bättre på sommaren. Men eftersom vi har valt att bo på den norra sidan av jordklotet så kanske vi behöver extra kosttillskott under de mörka månaderna? Planera in extra tid i schemat att varva ner och inte stressa? Stress och dålig kost är bland det värsta håret vet, så försök att ha extra väl hand om dig den här tiden på året. 💜

Hoppas att ni fick lite inspiration och idéer hur ni kan ta hand om håret extra bra den här vintern. Lycka till!

Camilla Lind 2018-12-08