Vilka vitaminer är bra att äta för hår, hud och naglar?

Vilka vitaminer är bra att äta för hår, hud och naglar?

Hej på er kära vänner! Först och främst, det uuunderbara håret på bilden ovan är det min duktiga kollega Julia som har gjort. En vacker kund till henne som hon fixade Hairtalk-extensions på och levererade den här fina färgen och svallet 🙌 

Alright, våren närmar sig med stormsteg och efter den mörka vintern är det många av mina kunder som känner en förändring i håret. De kanske tappar lite extra mycket hår, är spänd och torr i hårbotten och känner sig allmänt lite trött? Jag kan i alla fall skriva under på det 😅 Så här kommer en video när jag går igenom vilka vitaminer som är extra bra för håret och hur man får i sig dem naturligt. Hoppas ni tycker om den! ☀

Så här kommer en liten lista på vilka vitaminer som är bra för håret och varför: 
  • Vitamin B12. Hela vår kropp behöver den här vitaminet och har du brist på B12 kommer du drabbas av håravfall och för tidigt åldrande. Men som tur är finns vitaminet i maten vi äter, så som fisk, kött, mejeriprodukter och ägg.
  • Vitamin A. Hjälper din hårbotten att producera talg och smörja hårbotten så den inte känns torr och stram, vilket kan resultera i torrt hår. Vitamin A är även bra för synen och kroppens slemhinnor. Vitaminet finns det gott om i den svenska maten, bl.a. i grönsaker, rotfrukter, ost och ägg.
  • Vitamin B9. Hjälper håret att växa fortare och är helt enkelt folsyra. Folsyra är bra för kroppens ämnesomsättning och de röda- och vita blodkropparna. Du hittar det i bl.a. linser, groddar, sparris, spenat och broccoli.
  • Vitamin B5. Hela familjen B är bra för kropp och knopp egentligen. Vitamin B5 heter ofta Panthenol (pantotensyra) när den återfinns i olika hårprodukter och hjälper håret att binda fukt och bli starkare. Denna vitamin hjälper även att motverka acne, trötthet och balansera kolesterolhalten. Denna viktiga vitamin får du i dig via animaliska produkter och baljväxter, t.ex. ägg, kyckling, sötpotatis och avokado.
  • Vitamin E. Hjälper till att öka blodcirkulationen i hårbotten, vilket gör att håret verkligen får i sig sina vitaminer och växer så bra som möjligt. Finns i bl.a. ägg, margarin, avokado, groddar och fullkornsprodukter.
  • Vitamin C. Bra mot håravfall och boostar immunförsvaret. Pigg antioxidant som bekämpar de fria radikalerna som sliter på ett hårstrås celler. Vitaminet hittar du i apelsiner, nypon, brysselkål, grönkål, röd paprika, chili, blomkål och broccoli.
  • Zink. En viktig mineral för hårets välmående. Har du brist på zink kommer du att drabbas av håravfall, pigmentbortfall och ditt hår kommer att bli skört och det är inte helt ovanligt att vi faktiskt har en liten brist på denna mineral. Du hittar den i proteinrika livsmedel så som kött, ägg, fisk, skaldjur, ost och mejeriprodukter.
  • Järn. Även järnbrist kan ge håravfall. Järnet hjälper till att stimulera ny tillväxt och har du brist på det kommer kroppen inte att prioritera järn till hårsäckarna. Men du hittar järn i maten och kan äta mer av rött kött, fisk, ägg, fågel, persilja, nässlor, mörka bladgrönsaker m.m. Min favorit är paltknäckebröd, mums!
  • Kisel. Finns naturligt i kroppen och bygger kollagen och bindväv. Kisel behövs i hela kroppen och avtar med åren, vilket kan göra håret skörare. Kisel behövs för att hårets keratin ska växa fram som det ska och en stramare hårbotten gör att håret växer sämre. Du hittar kisel i bl.a. råris, bladgrönsaker, nötter, bambuskott, rödbetor, sojabönor och frön m.m.

Detta var några av alla de viktiga komponenterna som behövs i kroppen för att håret ska må så bra som möjligt. Det finns en enorm mängd vitaminer och studier som går åt olika håll, så jag ska inte trassla in min för mycket. Men dessa punkter är safe to say viktiga för håret och kan vara bra att ha lite koll på. Ha en jätte fin söndagskväll nu vänner!

Camilla Lind 2019-03-24