Från ljus blond till varm mörkblond med ljusa och bruna slingor, hur går det till?

Från ljus blond till varm mörkblond med ljusa och bruna slingor, hur går det till?
Från ljus blond till varm mörkblond med ljusa och bruna slingor, hur går det till?
Från ljus blond till varm mörkblond med ljusa och bruna slingor, hur går det till?

Måste visa er denna fina makeover som jag gjorde förra veckan på min gulliga kund. Hon vill på sikt gå mörkare och mer lik sin egna färg men då ha ljusa slingor i sin mörka färg och med mer värme, men hon har en väg att gå och jag ska försöka att förklara hur vi resonerar här då det är ett litet projekt att gå från en så ljus hårfärg till en mörkare:

Först och främst diskuterade vi om vi var helt hundra procent säkra på att vi ska ge upp den ljusblonda färgen, då att pendla mellan ljus ➡ mörk ➡ ljus mörk är väldigt slitsamt för håret. Vill du köra en mörkare färg så får du ställa in dig på att bära en mörkare färg i några år framöver. Såklart går det att göra ljusa slingor och variera den mörka färgen, men att pendla mellan såhär ljus och ner till en brun och sen upp till en lika ljusblond ska man vara försiktig med. Som med alla stora färgförändringar - låt det ta tid. Låt håret hinna med att återhämta sig mellan färgningarna så att vi får en så bra kvalité på håret som möjligt.

En bra kvalité underlättar enormt mycket när man färgar håret. Färger sitter mycket längre, är mer glansiga, håret känns mindre torrt och håller formen bättre. I det här fallet vet jag att min fina kunds hår blöder hårfärg och mörkare toner sitter dåligt. Så vi la upp en plan för hur vi ska succesivt gå mörkare och att ses med tätare intervaller för att boosta pigmenten så att de inte hinner försvinna för snabbt. För när du färgar på ett sånt här ljust hår så kommer färgerna att släppa. Hur mycket de släpper är väldigt varierande och hur du tar hand om håret hemma spelar stor roll.

Därför började vi även diskutera hårprodukter i samma veva innan vi satte igång med projektet. Inte bara ställde jag kravet på att vi ska ses med tätare intervaller på salongen under en period framöver, utan jag ville även att hon skulle vårda håret så mycket som möjligt hemma under tiden. Ett poröst, slitet hår har ett mer öppet fjällskikt och färgerna blöder ur snabbare, så här gäller det att återfukta, vårda och boosta hårets keratin och bindningar. Vi arbetar med produkter från System Professional och Olaplex som jag varmt rekommenderar.

Man får fundera lite - Vad har håret varit med om under senaste åren? Är håret lite längre är det hår som nu är topparna förmodligen flera år gammalt och vad har håret varit med om under de senaste kanske fyra åren? Hur många gånger har man färgat det, plattat, borstat, badat, slitit och dragit i håret under dessa fyra år? Ju bättre du är på att lägga upp bra vanor för ditt hår och en mindre slitsam vardag desto blankare, fylligare, längre och mer hållbart hår får du. Sen spelar ens gener, hormoner och hårtyp enorm roll också. Lockigt hår är alltid törstigt t.ex. och byter jag preventivmedel så får jag tunnare hår en period 😅 Fråga din frisör hur ditt hårs kvalité känns och bolla idéer, sånt här är superintressant!

Men så till makeovern, vad har vi gjort? Jag har lagt två olika lowlights slingor i hennes hår, dessa med väldigt varma pigment och Olaplex. De har bakats in mot hennes egna botten och sedan har jag sparat några av hennes ljusa färg i härliga slingor. Dessa ljusa slingor har nyanserats in i en guldig beigeblond som harmoniseras fint med de brunare tonerna. Resultatet är en mörkblond hårfärg med både blonda och bruna slingor. Så ska vi fylla på dessa pigment med en toning om sex veckor och kolla då hur det har gått. Färgerna kommer att ha släppt ganska mycket då jag vet att de gör det i hennes hår, men det kommer inte att vara lika blont längre och på sikt ska vi så skonsamt som möjligt röra oss mot en brunare hårfärg. 

Hoppas att ni tycker om den här typen av förklarande blogginlägg. Skriv gärna om ni har några frågor! 🍂

Camilla Lind 2020-10-26