Färga håret ljusare, måste man bleka? Från mörk brun hårfärg till en ljus blond, hur? Kan man avfärga?

Färga håret ljusare, måste man bleka? Från mörk brun hårfärg till en ljus blond, hur? Kan man avfärga?
Färga håret ljusare, måste man bleka? Från mörk brun hårfärg till en ljus blond, hur? Kan man avfärga?

Hej på er! Dags för det årliga inlägget om att färga håret ljusare 🌟 Nu får vi väldigt många meddelanden med frågor om att gå från en mörk hårfärg till en ljus blond och jag tänkte komma med lite tankar och idéer.  Bläddra gärna bland bilderna ovan och tänk på att att allting är generella tips och förslag och att alla hår är olika och reagerar olika på blekning och färg. 

Fundera först på vad du vill ha för slutresultat och sedan rådgör med en kunnig frisör som du känner förtroende till! 
Rådgör med en kunnig frisör om det för det första ens är möjligt att nå ditt resultat samt hur många behandlingar (och hur mycket pengar) man kommer behöva lägga ner. Din hårkvalité är vad som avgör om ditt hår orkar/kan bli ljusare. Är du helt ofärgad och har bara din egna hårfärg i hela, hela håret är det mycket enklare att bli ljusare. De konstgjorde pigmenten är mycket trögare att få bort. Är håret färgat eller tonat sedan tidigare kommer du behöva bleka det för att få det ljusare. Det är väldigt svårt att få ett redan färgat hår ljusare utan blekning så ja, man måste tyvärr bleka. Det finns färger som kan ljusa upp färger men du kommer inte att få den största förändringen och kanske inte det resultatet som du vill ha i slutändan.

Har du färgat eller tonat håret hemma någon gång så måste frisören få veta det, då dom pigmenten kommer att vara extra svåra och ojämna att få bort än gammal frisörfärg. Detta innebär också mer slitage på håret för att plocka bort dem. Att avfärga håret innebär att man applicerar någon form av oxidation på håret, det finns tyvärr ingen magisk pipett som kan plocka bort din konstgjorda hårfärg och så är din naturliga färg kvar bakom, din egna naturliga är alltså bortfärgad. 

Din frisör kommer att behöva veta all din hår-historia. Har du långt hår och var färgad rödhårig för fyra år sen så kommer det att finnas rester av dom pigmenten i dina längder. Det är inte så roligt att få den informationen försent och man som frisör står med rödorangea toppar på en kunds hår och undrar vart sjutton dom pigmenten kom ifrån 😉

Gör upp en långsiktig plan med din frisör. Sannolikheten att ni når det där "perfekta ljusa" på en sittning är ganska liten. Ju snabbare du bleker ett hår desto "argare" gulorange kommer det att bli, för att inte tala om slitet. Använd gärna Olaplex både i salongen och hemma så skyddar du ditt hår från det värsta slitaget och du kommer inte att behöva klippa lika mycket efter varje uppljusning.

Var realistisk! Du kommer kanske inte att ha en perfekt askig och kall färg genom alla dessa sittningar. Ett brunt hår innehåller många varma pigment och de följer med håret när man ljusar upp det. Jag har bifogat bilder ovan på varma hårfärger som är så fina. Att ljusa upp håret innebär inte att du måste bli tokröd eller orange, utan kanske en lystrig varm beige ton? Fråga din frisör då det är olika från kund till kund vilka pigment som blir framträdande under ett pågående uppljusnings-projekt.

Försök att hitta inspiration till snygga färger som man kan ha "under resans gång". Till exempel: Steg 1: Från en svart färgad till en mustig mörkbrun med hjälp av en avfärgning och infärgning. 2: Mörkbrun till mellanbrun med lätta slingade skiftningar i en varm och mjuk nyans. 3: En ljusbrun med fler slingor, kanske en härlig balayage färg där man börjar nå det beigare tonerna? 4: Ännu fler, många tunna slingor genom hela håret för en Bronde frisyr. 5: Nu först börjar håret kännas blont och det kanske går att få en neutralare, mindre guldig blond. Kika gärna bland bilderna ovan för lite inspo!

Ta hand om håret hemma. Ju bättre kvalité du kan hålla på ditt hår desto snyggare färg kommer du att få. Återfukta, bygg upp och vårda. Tänk på ditt hår som dina tänder, du kanske inte alltid ser resultat på en gång av vårdande produkter men i det långa loppet gör det en enorm skillnad! Jag tycker väldigt mycket om att kombinera Olaplex no.3 som är en stärkande hemmakur, följt av en reparerande inpackning, t.ex System Repair Mask eller Keratin Restore Mask och sedan en återfuktande leave-in efter duschen, t.ex. O&M Know Knott. Ett annat tips är att använda färgbevarande produkter under tiden. Vi säljer EVO Fab Pro som är ett pigmentpåfyllande balsam som din frisör blandar åt dig. På det sättet kan man få en viss nyans att sitta lite längre. Var försiktig med håret hemma, det vill säga använd värmeverktyg mer sällan, borsta håret försiktigt och om du har håret ofta uppsatt variera platsen där toffsen alltid sitter, så att hårsnodden inte nöter på håret.

Slutligen, respektera din frisör. Gå till en duktig frisör du känner dig trygg med. Säger hen att det kommer att ta flera sittningar så är det för att det kommer att ta flera sittningar. Säger hen att ditt hår är för slitet för en till blekning så är det inte för att vara elak, utan för att vara realistisk och se till ditt hårs bästa. Ett blekt hår är mycket torrare och skörare, det går lättare av och blir tunnare, så lyssna på din frisör och för allt i världen färga inte hemma! Vi gör så gott vi kan och strävar efter toppresultat, och tillsammans med en bra plan och ett härligt samarbete med kunden blir alla nöjda! ☀️

Kika gärna på den här videon också som jag gjorde för ett tag sen, den är fullproppad med massa till alla framtida (och nutida😄) blondiner!

      Camilla Lind 2021-05-05