Varför blir min färgade blonda hårfärg mörkare? Vad är beläggningar i håret och hur blir man av med dem?

Varför blir min färgade blonda hårfärg mörkare?
Vad är beläggningar i håret och hur blir man av med dem?

Hej på er! Häromdagen hade vi en frågestund på Instagram där ni fick komma med frågor och förslag på vad ni ville veta mer om och en av frågorna löd "Varför blir färgade blonda hår mörkare med tiden?" 🤔 Och det kan jag själv verkligen skriva under på, och jag ska försöka att förklara. Nu pratar vi om hår som blekts eller färgats ljusare och som mattas ner och känns mörkare efter en tid. Mitt egna hår var tidigare en slingad ljusblond men jag upplever att sedan jag flyttade till lägenheten jag bor i idag har jag svårt att behålla en klar, ljus och fin blond färg. Den blir mörkare och håret känns hårdare, bräckligare och torrare. Jag har, värt att tillägga, tunt och skört hår som suger åt sig som en svamp av allt man lägger i det, men släpper också färg ganska fort, med andra ord mitt hår är ganska öppet och det här är inte så bra.

En anledning till att håret känns mörkare är för att det är beläggningar på det. Oftast drabbas blonda hår lite mer då de är som regel porösare och mer mottagliga för "skit". Jag bifogar en text från ett gammalt blogginlägg jag skrivit som berör ämnet:

Hur vet jag om mitt hår är påverkat av beläggningar?

 • Det känns ovanligt hårt, stelt och trassligt.
 • Det känns matt, glanslöst och tungt.
 • Är du ljushårig kan du se en annan ton du inte känner igen, vanligen mossgrönkräkgul eller mörkblond.
 • Det känns inte rent även när det är nytvättat.
 • Din vanliga hårfärg som du gör hos frisören blir nu annorlunda.
 • Håret känns skörare och porösare.
 • Hårfärger rinner ur snabbare.
 • Min hårvård har inte längre samma effekt som tidigare.

Vad är det som kan påverka?

 • Klorin. Bakterielösande medel som är vanligt i pooler och missfärgar håret.
 • Bromine. Liknande klorin och används vanligen i bubbelpool och på spa.
 • Kalcium. Vanligare utomlands i duschvatten, täpper igen hårsäckar och tynger ner hårstråt.
 • Koppar. Finns i gamla rör och följer med varmvatten, missfärgar, tynger ner och stör hårfärgen.
 • Järn. Finns ofta i eget brunnsvatten, gör håret mörkare och tyngre, torkar ut och gör färgen mer orange.
 • Magnesium. Finns i jorden och fastnar på håret och torkar ut och tynger ner.
 • Kalk. Finns i hårt vatten och gör håret skört och lättare går av, samt irriterar huden.

Vad kan man göra för att råda bot på detta?

 • Städa rent håret mellan varven med antingen ett detox schampoo och en rensning på frisörsalong.
 • Förebygg genom att vårda håret och använda rätt hårprodukter hemma.
 • Försök att återförsluta håret så mycket som det går, bland annat genom att utsätta det mot färre värmetänger. Värme öppnar hårstråt.
 • Undvik att bada i pool och bubbelbad. Undvik absolut att sola och bada, då solen öppnar upp hårstråt och gör det extra mottagligt för kloret.
 • Går det att installera ett vattenfilter om det är duschvattnets som misstänks vara boven?
 • Kolla vattnets pH-värde, läs nedan.

Okej, få inte panik nu allihopa! Jag vet att det är många som känner igen sig i flera av dessa "symptom" och det är bra att känna till dem. I Sverige har vi i överlag ett väldigt bra vatten, men det är bra att hålla koll på om du tvättar dig i hårt eller mjuk vatten och vad vattnet har för pH-värde. Det är ännu viktigare att tala om för din frisör innan din behandling om du misstänker att du har hårt och metalliskt vatten. Det kan uppstå en kemisk reaktion mellan dessa metaller och frisörens hårfärg och det är inte kul, så kom ihåg att meddela om du känner dig träffad. Man siktar på att ha ett mjukt vatten med ett pH-värde mellan 7,0-9,0. Ett lågt pH-värde indikerar att vattnet är surt och det kommer att fräta på dina rör och dessa metaller följer då med dig i duschen och håret, särskilt om du duschar i väldigt varma temperaturer, då följer det med mer metaller och koppar. Ett högt pH-värde indikerar att vattnet är alkaliskt, och det är hälsoskadligt om det är över 10,5.

Så slutligen, vilka är mina bästa tips?
Gå till en kunnig frisör, rådfråga och sedan rensa håret. Vi använder oss bl.a. av Crystal Gel från Malibu C på salongerna. Crystal Gel är en vegansk frisörprodukt med en formula baserad på antioxidanter och C-vitaminer. Dessa frigör håret från mineraler, metaller och beläggningar samt återställer pH-värdet. Vi får då en renare grund att jobba ifrån, och håret känns mjukt igen. Då kan man nyansera bort det gula som eventuellt finns kvar och jobba vidare på själva nyansen. Sedan kan man köpa med ett superbra kit utav Schampo + Balsam som är framplockat för dessa problem. Hard Water Wellness från Malibu C skyddar håret hemma från att håret ska missfärgas lika fort igen. Det hjälper till att hålla kalken borta och gör håret mjukare och jag kan varmt rekommendera dessa till de som har problem med vattnet hemma.

Puh, det blev ett långt inlägg det här, men jag kände att det behövde redas ut en gång för alla. Du behöver inte ge upp och klippa av dig håret bara för att det blivit missfärgat av vatten. Börja med att rensa det först och se om kvalitén kommer tillbaka. Det kanske bara var alla beläggningar som gjorde ditt hår hårt och trassligt? Lycka till! 🚿

Camilla Lind 2021-05-21